بازار دیره دبی (Deira Old Souk Area) یکی از بازارهای معروف و نزدیک به ساحل خلیج فارس در دبی است. این بازار در خطه شمالی شهر دبی قرار گرفته است. این بازار که به زبان عربی عنوان «سوق الدیره» یا گاه «سوق الذهب» نامیده میشود در یکی از مناطق قدیمی و نزدیک به ساحل در دبی قرار گرفته است. بازار دیره قدیم و بازار نوساز و جدید دیره مرکز جنب و جوش و خرید و فروش انواع کالاها، جواهرات، کالاهای مصرفی روزانه، خواروبار و نیز تلاقی انواع فرهنگهای شرقی و غربی بوده است. بازار دیره بیشتر به عنوان مرکز فروش جواهرات شناخته میشود اما علاوه بر فروشگاههای متعدد فروش زیورآلات این بازار زیباییها و جاذبههای دیگری نیز دارد که در دبی بلیط به آن میپردازیم.
بازار دیره به مانند تمام بازارهای عربی یک تم شرقی غلیظ، با ترکیبی باز ثروت، تجمل، آمیختگی فرهنگی و مذهبی و در نهایت رونق اقتصادی دارد. به مانند سایر بازارهای عربی، نقوش اسلامی، بازرگانان و مردمان با ظاهر دینی و اسلامی، نقوش هندسی عربی، بوی ادویه، هوای گرم ساحلی و در نهایت ترکیب نور و برق اشیاء گرانبها چیزهایی هستند که در هنگام ورود به این بازار به استقبال شما میآیند.
بازار دیره دبی شهری رو به پیشرفت است و اکنون به عنوان یکی از مهمترین مراکز تجاری خاورمیانه و جهان به شمار میرود. به همین خاطر هر ساله هزاران جهانگرد و بازرگان وارد این شهر میشوند و بازارهای این شهر را پرتکاپو و پر جنب و جوش میکند. گرچه صحبت از شهری به مانند دبی، به خصوص دبی جدید و امروزی زیاد است و کم نیست خبرهای جذابی که هر روز از رونق و توسعه این شهر به گوش میرسد، اما تمرکز ما بیشتر بر روی معرفی بازار دیره دبی است و تلاش میکنیم که در ادامه این مقاله یک راهنمای جامع و کامل از بازار دیره دبی را به شما ارائه کنیم.
بازار دیره کجاست؟
بازار دیره به عنوان «سوق الذهب» یا «سوق الدیره» نامیده میشود که در نقشههای رایانهای میتوانید آن را یا به زبان انگلیسی «Gold Souk» یا «Deira Souk» بیابید. برای این کار میتوانید عبارت Gold Souk Dubai یا Deira Souk Dubai را در نرم افزار مکان یاب جستجو کنید تا مکان این بازار را بیابید.
عنوان «دیره، Deira» به یکی از بخشهای دبی اطلاع میشود که در شرق نهر دبی (Dubai Creek) و غرب دریاچه الممرز (Al Mamzar) قرار گرفته است. منطقه دیره بازارهای متعددی را در خود جای داده است که میتوانید در آن اقلام مصرفی، هنری، و ارزشمند را خریداری کنید.
خود بازار دیره که به بازار طلا (سوق الذهب) معروف است در شرق منطقه دیره و نزدیکی «نهر دبی» قرار گرفته است. برای رسیدن به این بازار میتواند از خیابان الخور (Al Khor St) و خیابان بنی یاس (Baniyas Rd) حرکت کنید و به سمت دماغ غربی منطقه دیره بیاید به نحوی که بتوانید نهره دبی را ببینید. بعد از آن میتوانید از طریق خیابانهای سوق (Al Souk St) در قسمت جنوبی و یا خیابان بلدیه قدیم (Old Baladiya St) خودتان را به بازار دیره برسانید. این بازار در میان مجموعه زیادی از ساختمانهای چند طبقه قرار گرفته است و مسیر رسیدن به این بازار نیز مملو از مغازهها و پاساژهای متنوعی است که بر جذابیت بازار دیره اضافه میکند.
برای رسیدن به بازار دیره میتوانید از اوبر (Uber) یا سایر شرکتهای تاکسی اینترنتی نیز استفاده کنید. تاکسیهای محلی نیز به خوبی این منطقه را میشناسند و حتی با نامبردن «سوق الدیره» و نشان دادن مکان آن بر روی نقشه میتوانند شما را به این مکان بیاورند.
بازار دیره به فرودگاه بینالمللی دبی نیز نزدیک است و تقریباً به فاصله چهار تا پنج کیلومتری آن قرار گرفته است. به همین خاطر Deira Old Souk Dubai اولین مکان برای گردشگران و یا آخرین مکان برای خرید سوغات دبی به شمار میرود. به همین خاطر اسم دیره به صورت مکرر از سمت بسیاری از گردشگران به گوش میرسد و میتوانید بشنوید که بسیاری از آن ها از دیره به عنوان یکی از مهمترین مقاصد گردشگری خودشان نام میبرند.
بازار دیره به خاطر فروش زیور آلات گرانبهایش نیز به خوبی شناخته میشود که در بخش بعدی به آن میپردازیم.
بازار دیره با طلا و جواهرات خیرهکننده
اگر یکبار سری به بازار دیره بزنید و در این بازار بگردید باور میکنید که آنچه به عنوان افسانههای شرقی از شکوه و ثروت گفته میشد گزاف نیست و واقعاً در این بازار افسانههای زنده شرقی قابل مشاهده هستند. چهره مردمان عرب، بازرگانان سایر مناطق، مردمان شرق، بوی ادویههای تند، طرحهای هندسی، بوی نم ساحل، صدای سخن گفتن مردمان کشورهای مختلف، تبلیغات تجاری متنوع و در نهایت زیورآلات خیرهکننده طلایی که پشت ویترینها چشم هر بینندهای را خیره میکنند، بخشی از خصوصیات Grand Souk Deira هستند.
بازار دیره ترکیبی از بخش قدیمی و جدید است. این بازار هم به مانند بخشهای دبی ترکیبی از سنت و مدرنیته را با هم دارد. گرچه در این بازار میتوانید انواع گوناگونی از کالاها و اصناف را مشاهده کنید، اما به صورت کلی بازار دیره به عنوان بازار قدیمی طلافروشان دبی یا سوق الذهب شناخته میشود. این بازار مملو از جواهرات سنگین طلایی است که ثروت و تجمل عربی را به رخ هر بینندهای میکشند.
تجملاتی فراتر از افسانهها در بازار دیره
تجار عرب از دیرباز به داشتن ثروتهای افسانهای مشهور بودند. اگر میخواهید درباره افسانهها چیزی بدانید، بهتر است که گشتی در Grand Souk Deira داشته باشید. ما در ایران اغلب از طلا به عنوان یک عنصر سرمایه گذاری و گاهی نیز زیورآلات استفاده میکنیم. داشتن یک دستبند ضخیم و کشیده طلایی شاید اوج ریخت و پاشی باشد که ما برای مصرف طلا به خرج میدهیم. اما تصور شما در زمانی که وارد بازار دیره میشوید از ثروت و دارای به هم میریزد. اینجا مرز واقعیت را رد میکنید و بدون آن که مدهوش و در خواب شوید، وارد دنیای افسانهای ثروت میشوید.
طلا در بازار دیره به گونهای عرضه میشود که شما باور میکنید که این فلز ارزش چندانی ندارد. روبندهها، گردنبدها، و حتی کمربندهای ضخیم طلایی در همه جا دیده میشوند. برخی از سینهپوشها در اینجا به قدری بزرگ و سنگین هستند که باور کردنی نیستند. اگر میخواهید معنی تجملات و داشتن زیورآلات را بفهمید به این بازار بیایید اما اگر نمیخواهید احساس فقر و کمبود را تجربه کنید اصلاً به دیره نیایید. در بازار دیره جواهرات گرانبها چنان عرضه میشود که حتی متوّلین و ثروتمندان بزرگ هم در برابر آن دچار افسردگی و کمبود میشوند. اینجا رقابت تجملات، اشرافیت و ثروت به انتهای خود رسیده است.
بازار دیره مملو از طلا فروشی است. طلاها اغلب از هند و برخی از کشورهای آفریقایی وارد میشود و توسط کارگاههای طلاسازی در دبی، عراق، ایران و ترکیه تبدیل به زیورآلات خیرهکننده و قابل عرضه میشود. مقدار طلایی که فقط در بازار دیره عرضه میشود نشان دهنده قدرت اقتصادی این روزهای دبی است.
بسیاری از بازدیدکنندگان بازار دیره در زمانی که به این طلا فروشیها میرسند برای مدتها مبهوت حجم طلا و زیور آلات آن میشوند. برخی از مغازهها و طلافروشیها نیز تصاویری از زنان غرق در طلا را نشان میدهند که بر خلاف باور عمومی تصاویر تبلیغاتی نیستند و صاحبین اغلب این تصاویر صاحبین واقعی آن زیورآلات خیرهکننده نیز هستند.
بازار دیره سرزمین جواهرات و طلافروشیهای بزرگ است. اما این روزها طلافروشیها دریافتهاند که بهترین راه برای عرضه طلا کوچک کردن و سبک کردن طلاها و زیورآلات است به نحوی که گردشگران سایر کشورها نیز توانایی خرید آن را داشته باشند. به همین خاطر اگر وارد برخی از فروشگاههای طلا و جواهرات شوید، سرویسهای طلا با مدلهای ساده تر و سبک تر و اغلب مشابه با سرویسهای طلای کشورهای اروپایی را میتوانید مشاهده کنید.
یک بازار شرقی تمام عیار
بازار دیره اسم عمیقاً شرقی دارد. حتی اگر شما به زبان عربی سخن نگویید وقتی که نام دیره را میشنوید، بلادرنگ متوجه ذات عربی و شرقی این اسم میشوید. این دقیقاً همان چیزی است که این بازار در خود دارد.
اگر بازار را محل تلاقی مردمان یک محله بدانیم که کالاها، فرهنگ و ایدهها در آن به اشتراک گذاشته میشود، بازار دیره دقیقاً همین خصوصیات را دارد. در Grand Souk Deira میتوانید کالاهای مختلف از کشورهای سرتاسر دنیا را بیابید، آمیختگی فرهنگی شرقی و غربی را مشاهده کنید و از یک خرید خوب لذت ببرید.
شهرت بازار دیره فقط منحصر به دبی نیست. گردشگران زیادی هر ساله از طریق فرودگاه بین المللی و اسکلههای پر تردد دبی وارد این شهره میشوند و به خاطر شناختی و شهری که بازار دیره دارد، در اولین گام سری به این بازار میزنند. انواع سوغات، ادویه، کالاهای زینتی، پارچه، جواهرات گرانبها و خیرهکننده و سایر کالاها در این بازار عرضه میشود.
بازار دیره فقط به خاطر کالاهایی که به مشتریان عرضه میکند شهرت ندارد، بلکه شهرت آن به خاطر روح عربی و شرقی است که در این بازار جریان دارد. به خاطر گرمای هوای طاقت فرسای دبی، این بازار مسقف است. بخشهای زیادی از این بازار مفروش به سنگهای سیاه است. بر خلاف مغازههای پاساژهای مجلل امروزی بسیاری از دکانها و مغازههای بازار دیره هنوز به صورت حجرهای اداره میشوند، شما برای خرید هر کالایی میتوانید وارد حجره شوید، کالاها را بر انداز کنید، خوش و بشی با صاحب مغازه داشته باشید و در نهایت کالای مورد نظر خودتان را خریداری کنید و پس از یک چانه زنی مفصل از مغازه با دست پر خارج شوید. حتی برخی از مغازههایی که امروز با تیپ و مد امروزی ساخته شدهاند و از فروشندگان حرفهای استفاده میکنند نیز همچنان از همین فرهنگ تبعیت میکنند.
معماری بازار
بازار دیره محل تلاقی فرهنگهای مختلف نیز هست. معماری بازار عمدتا از معماری نوساز این روزهای دبی تبعیت میکند. بر خلاف گذشته خبری از سقفهایی با گنبدهای هذلولی شکل در اینجا نیست. گرچه میتوانید در گوشه و کنار این بازار آجرکاریها، برشهای معرق چوب و یا شیشه کاریهایی را مشاهده کنید که به سبک اشکال مهندسه اسلامی (پنجه، اسلامی، رواقی و غیره) برش خوردهاند و کنار هم نشستهاند و محیط را تزیین میکنند.
بازار دیره یک بازار سرپوشیده است. این سری از بازارها در دبی کم نیستند و امروزه نیست پاساژهای لوکس مسقف و حتی پارکینگها و پیاده روهایی نیز در اطراف آن به چشم میخورند. به خاطر مسقف بودن فضا، نور کمی از تابش روزانه خورشید به داخل بازار میتابد و در بدو ورود به خاطر اختلاف روشنایی اغلب به نظر میرسد که فضای بازار تاریک است. اما بعد از کمی که چشم شما با فضای Grand Souk Deira عادت کرد، متوجه زیباییها و تنوع فرهنگی داخل آن میشوید. با این حال در طول روز نور اغلب از طریق پنجرههای سقفی و یا کناری وارد ساختمان میشود و روشنایی اغلب فضاها حتی در طی روز با چراغهای الکتریکی تامین میشود.
در طول روز و در زمانی که گرمای هوا به اشد خود میرسد، هوای شرجی از اطراف بازار به راحتی وارد میشود فاصله بازار دیره تا خلیج نیگون فارس کمتر از 2 کیلومتر است و به همین خاطر بوی نای دریا و هوای شرجی به خوبی در این بازار استشمام میرسد. در قدیم تر تنها راه تحمل این گرما و شرجی، عدم تحرک بود، اما امروزه به یمن ورود کولرها و سیستمهای تهویه مطبوع و خنککننده این امکان وجود دارد که در محوطه بازار قدم بزنیم، گرچه حتی با این سیستمهای تهویه مطبوع واقعاً قدم زدن در ساعات میانی روز در این بازار نفس گیر است. به خصوص در زمانهایی که رطوبت هوا به اعلا درجه خود میرسد.
در زمانی که در بازار هستید، معماری بازار زیاد ملموس نیست. به صورت کلی بازار دیره از سبک معماری خاصی پیروی نمیکند، معازههای قدیمی در کنار برخی از مغازههای قدیمی ساخت قرار گرفتهاند. دیوارهای مغازههای اغلب با قفسههای مملو از کالاها پوشیده میشوند و گاهی برای جلوگیری از ورود گرما شیشههای بزرگ و یک دست به عنوان دیواره حائل فضای بیرونی و درون به کار گرفته میشود. تا بتوان برای اندکی خنکی را در یک فضای محدود ایجاد کرد.
بازار دیره با اینکه بخشهای تازه ساز کم ندارد، اما یک کهنگی و قدمت خاص را در خود دارد. گویا هر چیزی در این بازار سوار بر ماشین زمان میشود و با سرعت به عقب میرود تا به یک یکنواختی و تعادل با محیط اطراف برسد.
فضای دسترسی به بازار دیره نیز محدود به چندخیابان فرعی میشود و امکان دسترسی مستقیم به این بازار از طریق خیابانهای اصلی وجود ندارد. برای دسترسی به این خیابان میتوان از خیابانهای قدیمی بلدیه، سوق الدیره، دهم و در نهایت الراس استفاده کرد. به خاطر معماری و چینش ساختمان امکان نزدیک شدن به دهانه بازار دیره به وسیله خودرو وجود ندارد و شما باید در یکی از خیابانهای اطراف این بازار از خودرو خارج شوید و تا نزدیکی دهانه بازار دیره را پیاده روی کنید تا بتوانید وارد بازار دیره شوید.
تلاقی فرهنگها
از دیگر مواردی که در بازار دیره و بسیاری از فضاهای شهری و تجاری دیگر شهر دبی میتوان مشاهده کرد، تنوع افرادی با فرهنگهای متنوع است. در Grand Souk Deira این تنوع فرهنگی بیشتر هویداست.
بازار دیره پذیرای تعداد زیادی از ساکنین، گردشگران و تاجران از سرتاسر دنیاست. در زمانی که در این بازار قدم بر میدارید از یک سو زنان عربی با چادرهای چارقد عربی را میبینید که صورتهای خالکوبی شده و روسریهای با گلدوزی و آویزهای تزئینی دارند. در سوی دیگر زنان شیک پوش و مد روزی را میبینید که به سبک اروپائیان کت و شلوار پوشیدهاند و از آرایشهای امروزی استفاده میکنند. همچنین گاه زنانی با لباسهای عربی و شامی با روبنده و بدون آن را نیز مشاهده خواهید کرد. در این میان زنانی با چهرههای آسیای شرقی نیز دیده میشود که اغلب از کشورهایی نظیر فیلیپین، هندوستان، اندونزی و سایر موارد به دبی آمده اند. در این میان کالاهای لوکس آرایشی با برندهای مختلف هم دیده میشود. در یک سوی بازار میتوانید بنرهایی از بازیگران زنهالیوودی و یا بالیوودی را ببینید و در سوی دیگر تصویری از یک زن مد روز اروپایی یا شرقی را که یک برند و یا کالا را تبلیغ میکنند.
به خاطر توسعهای که این روزها در شهر دبی اتفاق افتاده است، دیدن تنوع فرهنگی در بین زنان که تمایل به غربی شدن یا غربی نشان دادن دارند زیاد است. این موضوع برای گردشگران ایرانی که فرهنگ نسبتاً یکنواخت تر و یکدست تری دارند جالب توجه است.
در کنار آرایشها، مدها و فرهنگ زنان، در بازار دیره میتوانید تنوع فرهنگی زیادی را نیز در مردان مشاهده کنید. امروزه مردانی از پاکستان، هند، شرق آسیا، اروپا، آفریقا و حتی آمریکا و روسیه را میتوانید در همه جای دبی مشاهده کنید. مردهای آفریقایی و جنوب شرقی آسیایی اغلب برای کار به این شهر میآیند و دیدن آنها در حال بردن بارها یا انجام کارهای روزمره و یدی چیز عجیبی نیست. خود اعراب به نسبت کم هستند اما میتوانید آنها را از لباس و نحوه رفتار بشناسید. بیشتر مردان عرب در دبی دیشداشههای سفیر بر تن دارند و اغلب نیز با یک تسبیح درشت دانه در شهر قدم میزنند. جدای از این تصویر قدیمی جوانان عرب اغلب لباسهای مد روز اروپا و آمریکا را میپوشند و میتوانید آنها را با لباسهای معمول و حتی شبیه به آنچه که جوانان ایرانی میپوشند مشاهده کنید.
مردان مسلمان اغلب سنی هستند و بیشتر ریشهای بلند و سبیلهای کوتاه دارند. با این همه در میان مردان دبی نیز عده زیادی هر روز ریشهای خودشان را شیو و اصلاح میکنند. مردان مسلمان و حجره دارهای بازار دیره اغلب روز را در انتهای مغازه و یا حجره مینشینند. توانایی نسبی نیز در تکلم به زبانهای فارسی، هندی و انگلیسی دارند. اغلب اوقات میتوانند به زبانهای مختلف قیمتهای کالاها را اعلام کنند. سنتیترها بیشتر عربی حرف میزنند.
در مغازههای بازار دیره چه طلا فروشیهای بزرگ آن باشید و یا گاه حجرههای کوچک میتوانید شاگرد و پا دوهایی زن و یا مردی را ببنید که میتوانند به زبانهای هندی، پاکستانی، فارسی و انگلیسی صحبت کنند. برخی از آنها واقعاً این توانایی را به خاطر ارتباطات اجتماعی به دست آوردند و به نحوه قابل تشویق میتوانند به فصاحت کامل هر چهار زبان را تکلم کنند. با این حال شما هیچ گاه به خاطر ندانستن زبان در بازار دیره دچار مشکل نمیشوید. لازم است که کمی با صدای بلند صحبت کنید و به اطراف نگاه کنید تا متوجه شوید که چندنفر با زبان شما به راحتی صحبت میکنند.
در کنار این موارد هنوز تدین اسلام در بین تاجران و بازرگانان زیاد است. گرچه به مانند عربستان و بسیاری از کشورهای سنی نشین شدت اعمال دینی در دبی زیاد نیست، اما در زمانهای پنج گانه مخصوصا عصر و عشا شما میتوانید کاسبان، مشتریان و مردمانی را مشاهده کنید که بعد از تلاوت اذان در گوشهای ایستادهاند و مشغول نماز خواندن هستند.
گرچه اعمال دینی و دین اسلام برای بسیاری از اعراب و ساکنین مهم است، اما تعریف آن محدود به اجرای چند فریضه میشود. در طول روز و در گفتگوهای میان مردمان زیاد رنگ و بوی دینی شنیده نمیشود. جوان ترها اعتقادات نسلهای پیشین را ندارند و بیشتر جلب ظواهر غربی هستند و پیرترها هم اصراری بر تغییر این رویه ندارند. گرچه دبی سعی کرده است که اسلام را به عنوان یک سنت همیشگی در خود حفظ کند، با این حال در این شهر میتوانید چهرههای دنیا جدید را نیز زیاد ببنید و Grand Souk Deira یک نقطه مهم در این تلاقی است.
مهمانی طعمها و ادویهها
در زمانی که از یک بازار عربی صحبت میکنید و از جایی که مردمان مشرق زمین گرد هم میآیند نمیتوانید درباره غذاها، نوشیدنیها و ادویهها صحبت کرد. سفره شرقی منزل طعمهای گرم و تند است.
در گذشته بازار دیره غذا خوریهای کمی داشت. این به خاطر کمبود جمعیت گردشگران بود. اما این روزها با توسعه شهر دبی و افزایش شمار گردشگران شما میتوانید مشاهده کنید که تعداد قابل توجهی از گردشگران از هر سو به سمت بازار دیره میآیند و طبیعی است که در بعد و یا حین یک خرید چه چیزی لذت بخش است؟ بله خوردن و نوشیدن.
بازار دیره اغذیه فروشیهایی دارد که در آنها غذاهای گرم و شیرین عربی عرضه میشود. غذاهایی که اغلب در این غذاخوریها عرضه میشود شامل انواع غذاهای گوشی، چلوها و چند نمونه کباب است. در اینجا غذاخوریها غذاهای با طعم تند و پر ادویه و چرب را عرضه میکنند. در کنار غذاها اغلب نوشیدنیهای صنعتی مانند نوشابههای گازدار و یا سایر نوشیدنیهای بدون الکل عرضه میشود. همچنین در برخی از مواقع نوشیدنی طبیعی و خنک نیز عرضه میشود. طعم مورد علاقه بسیاری از مردمان Grand Souk Deira طعم شیرین است. برای همین دیدن کبابهایی که با عسل اندود میشوند، یا استفاده زیاد از زعفران ایرانی و یا دیگر طعم دهندههای شیرین چیز عجیبی نیست.
به خاطر ورود مردمان جنوب شرق آسیا مانند هندوستان، فلیپین و غیره به دبی اکنون طعمهای تند و فلفلی نیز زیاد به چشم میخورد. دیدن ساندویچهای گوشت گوسفند که با چربی زیاد سرخ شدهاند و با انبوهی از ادویههای تند اندود شده است چیز عجیبی به شمار نمیرود. در بسیار از مواقع بوی سرخ شدن یا کباب شدن گوشها به خوبی به مشام میرسد.
در طی سالهای اخیر رستورانهای بازار دیره دریافتهاند که باید غذاهای تازهتر و باب روزتری را نیز به فهرست منوی خودشان اضافه کنند. به همین خاطر امروزه مرغ سوخاری، همبرگر، پیتزا و حتی چلوی ایرانی هم میتوانید در لیست یک غذاخوری مشاهده کنید.
در برخی از غذاخوریها علاوه بر سرو غذا، نوشیدنیهای خنک و بستنی نیز عرضه میشود. چیز جالب توجه در بازار دیره و نوشیدنیهای اینجا اندازه آن است. اگر شما یک بستنی به بزرگی یک پارچ آبخوری دریافت کردید تعجب نکنید. اینجا همه چیز غولآسا عرضه میشود.
به خاطر نزدیکی فرهنگی ایرانیان و اعراب، در اغلب مطعمها (رستورانها) و مقهیها (فروشگاههای نوشیدنی، شربت، عرقیات و بستنی و فالوده)، میتوانید انواع نوشیدنیهای ایرانی، هندی و حتی اروپایی را ببینید. چیزی که عرضه آنها را در Grand Souk Deira با دیگر مکانها متفاوت میکند، حجم و اندازه آن است. لیوانها، قیفها و ظروف سرو غذا، شیرینی، دسر و نوشیدنی در اینجا واقعاً بزرگ است. واقعاً بزرگ است.
در روبروی برخی از مغازههای اغذیه فروشی میتوانید میز و صندلیهایی را برای سرو بیابید. برخی دیگر نیز در داخل مکانی برای سرو غذا دارند.
بازار دیره تم و فضای فرهنگی عربی را در غذاخوردن نیز حفظ کرده است. اگر شما در حال گذر دیدید که دو نفر در کف مغازه و یا حجره نشستهاند و با دست خالی در حال خوردن غذا هستند تعجب نکنید. هنوز بسیاری از سنت قبلی در دبی حفظ شدهاند و حتی بسیاری از جوانان نیز همان سبک و سیاق غذاخوردن را حفظ کرده اند.
در ماههای رمضان هوای بازار دیره متفاوت است. اغلب اغذیه فروشیها به حرمت ماه رمضان تنها آب عرضه میکنند و خبری از بوها و طعمهای وسوسه انگیز تا زمان مغرب وجود ندارد. یکی از سنتهای جالب در این ماه سفرههایی است که برخی از کسبه دقیقاً در میانه بازار پهن میکنند و افطاریهای مفصلی میدهند. در ماه رمضان شبهای Grand Souk Deira دیدنی است. گاهی در اینجا صدای نواختن موسیقی نیز به گوش میرسد.
برخی از کسبه بازار دیره در ماه رمضان تا سحر باز هستند و اغلب سحر هنگام به خانه میروند. در طول شبهای ماه رمضان دیدن سینیهای آماده سرو غذا که در برخی از مکانها به صورت نذری توزیع میشوند بسیار جذاب است. این سینیها مملو از غذاهای کبابی و گوشی، چلوها و دیگر اغذیههای شیرین هستند. در ماه رمضان بازار دیره واقعاً بخشنده میشود.
در فروشگاههای عطاری بازار دیره و برخی از سوپرمارکتهای اطراف آن شما میتوانید انواع مختلفی از ادویهها را مشاهده کنید. برخی از این ادویهها مانند فلفل، کاری و دارچین به صورت خالص هستند اما ادویههای ترکیبی نیز کم نیستند. این ادویهها یا در جلو مشتری ترکیب میشوند و یا به صورت از قبل آماده شده به شما تحویل داده میشود.
هر ادویه جایگاه خاص را دارد. اغلب ادویههای تند و تیز برای ناهار و سرو گوشت و غذاهای گوشی به کار میرود. ادویههای با طعم شیرین برای دسرها و شام به کار میروند. سایر ادویهها نیز جایگاه خود را در شربت سازی، پخت چلو و سایر موارد دارند.
خرید سوغاتی
اکنون که بازار دیره را به خوبی شناختیم نوبت به آن میرسد که ببینیم که چه چیزی را میتوانیم به عنوان سوغات از این بازار بخریم. بازار دیره چیزهای زیادی دارد که میتواند تداعی گر سفر به یک سرزمین افسانهای شرقی باشد.
در زمان ورود به بازار دیره اولین چیزی که برای شما جذاب خواهد بود، طلافروشی است. اگر به دنبال یک هدیه گرانبها و درخور برای عزیزانتان هستید و میخواهید یک یادگاری تجملی داشته باشید قطعاً خرید یک قطعه جواهر با ظاهر و سیمای عربی چیز درخوری خواهد بود.
اگر به دنبا خرید انبوهی از سوغاتهای هستید و به قول معروف عیال وارید و میخواهید همه را راضی نگه دارید نگران نباشید Grand Souk Deira جای زیادی برای خرید دارد. شما میتوانید اشیاء لوکس سفالی، سرامیکی و چینی با نقوش اسلیمی و عربی خریداری کنید. اگر اهل دوخت و دوز هستید میتوانید پارچههای با طرح و نقشهای شرق خریداری کنید و همچنین ادویههای تند و تیز عربی نیز برای کسانی که علاقمند به پخت پز هستند هم جذاب و دوست داشتنی است.
در بازار دیره میتوانید کالاهای روز و الکتریکی را نیز مشاهده کنید که خرید سوغاتی از جنس آنها برای نوجوانان امروزی شاد و مورد تایید است.
بازار دیره را چطور بگردیم؟
برای رسیدن به بازار دیره و گشت زدن در بازار دیره شما چند راهکار کلی دارید.
در ابتدا میتوانید از برخی از رانندگان تاکسیهای محلی بخواهید که شما را به آنجا برسانند. البته در گذشته این کار سختی بود و دانستن مقداری زبان عربی و یا انگلیسی از واجبات بود. اما امروزه با بودن تاکسیهای اینترنتی مانند اوبر و یا سایر سرویسها میتوانید به راحتی خودتان را به دیره برسانید.
راهکار بعدی آن است که از تورهای محلی استفاده کنید. با استفاده از تورهای محلی میتوانید بخشهای مختلف دوبی را ببینید. مکانهای سیاحتی در دبی کم نیستند و عضو شدن در یک تور محلی به شما کمک میکند که بتوانید علاوه بر Grand Souk Deira مناطق مختلف دیگر را نیز مشاهده کنید.
یکی از جذابیتهای جدید دبی تور هوایی است. اگر علاقمند به گشت زدن هوایی و یک تجربه فراموش نشدنی از دبی هستید ما پیشنهاد میکنیم که حتماً تور هوایی را نیز امتحان کنید. گرچه تور هوایی هیچ توقفی در بازار دیره ندارد اما از فراز آن گذر میکند و تجربه جالبی خواهد بود.
تور خوردنیها در دبی هم یک تجربه جدید است. اگر عاشق یک تجربه متفاوت در نوشیدن و خوراکی هستید، میتوانید از تور خوراکیها در دبی نیز استفاده کنید. این تور تقریباً به بسیاری کافهها و بازارهای دیره سر میزند و میتوانید از خوراکیها و نوشیندیهای آن بهره بگیرید. این تور تقریبا سه تا چهار ساعت به طول میانجامد و قیمت آن در سال 1402 به سیصد درهم میرسد که قیمت خوبی به شمار میرود.
چه موقع به دیدن بازار دیره برویم؟
به مانند سایر بخشهای دبی بازار دیره منطقه و بازار جالبی است. اگر میخواهید به بازار دیره بیایید بهتر است که خرید از این بازار را در ابتدای سفر خود قرار دهید. مطمئن باشید که پول کافی برای خرید از این بازار را به همراه دارید. حتی اگر مایل به خرید یک جواهر گرانقیمت نباشید و یا آنکه نخواهید سوغات خرید کنید، جاذبههای این بازار به قدری هست که شما را متقاعد به آن کند که یک خرید انجام دهید. حتی اگر یک خرید کوچک و ارزان باشد.
اما اگر قصد خرید سوغات در انتهای سفر دارید، بازار دیره بازار خوبی است. شما میتوانید سوغات مختلفی را از این بازار تهیه کنید و برای عزیزان خودتان یادگاریهای خوبی را بخرید.
برای بازدید از بازار دیره چقدر زمان لازم است؟
بازار دیره بازار بزرگی نیست، اما مغازهها و حجرههای متعددی با کالاهای متنوعی دارد که شما را وا میدارد که برای مدتی در جلو آنها به دیدن و انتخاب کردن کالاها، خوش و بش با فروشنده و در نهایت خرید و چانه زنی بپردازید. برای همین با توجه به زمان رفت و آمد، گفتگوها، دیدنها و در نهایت خرید کردن کالاهای مورد نظرتان گذران سه تا چهار ساعت را میتوانید در این بازار صرف کنید. اما اگر با بانوان به این بازار میروید حتما زمان بیشتری را در نظر بگیرید حرکت دادن خانمها از پشت ویترین طلافروشیها، به خصوص اگر چند نفر هم باشند کار سختی است. برای همین پیشنهاد میکنم که یا در ابتدای سفر خود به این بازار بیابید و یا آن را برای روز آخر بگذارید.
چه موقع از روز برای دیدن این بازار بهتر است؟
نیمه اول سال اصلا پیشنهاد نمیکنم که صبح تا ظهر را برای این بازار انتخاب کنید. این کار را برای سمت عصر و غروب بگذارید تا هوای گرم روز شما را اذیت نکند. در نیمه دوم سال هوا بهتر است و میتوانید سمت صبح را برای خرید انتخاب کنید.
یک نکته درباره Grand Souk Deira آن است که صبح زود هیچ مغازه ای در آن باز نیست و اغلب مغازهها تقریبا تا ساعت نه صبح بسته هستند. بیشتر مغازهها به خصوص در نیمه اول سال عصر هنگام باز هستند و تا نیمههای شب نیز به کار خودشان ادامه میدهند.
در بازار دیره چه چیزی به همراه داشته باشید؟
اگر قصد دارید که در بازار دیره تنها گشتی بزنید لازم نیست که چیزی را همراه خودتان بیاورید. اما اگر قصد خرید جدی دارید به چند نکته توجه کنید:
- حتماً به جای پول از کارتهای اعتباری استفاده کنید. حمل مبلغ بالای پول حتی در شهری مانند دبی که امنیت بالایی دارد نیز کار درستی نیست. در عین حال ممکن است که این پول را گم کنید.
- در ادامه اگر به همراه خود یک مترجم داشته باشید بد نیست. به خصوص اگر قصد خرید طلا و جواهرات دارید. همراه داشتن یک فرد محلی مورد اعتماد به شما کمک میکند که بتوانید نرخهای درست را پیدا کنید و حتی به شما در چانه زدن با فروشندگان کمک میکند.
- اگر شک دارید که کالایی که میخرید درست است یا نه بهتر است که خرید نکنید. به مانند هر جای دیگر ممکن است فروشندگان گرانفروش نیز در برابر شما قرار بگیرند و از غفلت شما سو استفاده کنید.
- بهتر است که قبل از خرید به بازارهای دیگر به غیر از Grand Souk Deira نیز سری بزنید و قیمت برخی از کالاها و طلا و جواهرات را بگیرید تا از واقعی بودن قیمت مطمئن باشید.
- در نهایت اگر طلا و جواهری خریداری کردید آن را با امنیت حمل کنید. بهتر است که آن را در یک کیف امن و محکم قرار دهید و بعد از خروج از بازار به مقصد هتل و یا محل سکونت امن خودتان یک تاکسی بگیرید.
- بهتر است اسم فروشگاههایی که از آنها خرید میکنید را در ذهن داشته باشید و یا با گرفتن عکس و یا یادداشت کردن نام آنها، نام آنها را ذخیره کنید. برخی از مواقع برگشتن به فروشگاه الزامی است و پیدا کردن یک فروشگاه در میان سایر فروشگاههای مشابه کار مشکلی است.
حرف آخر
بازار دیره دبی یک مکان جذاب برای بسیاری از گردشگران است. اگر عاشق تجمل و خریدهای گرانقیمت، انتخابهای لوکس و تجربه طعمهای متفاوت عربی و شرقی هستید و جایی را میخواهید که به خوبی روح شهر دبی را به شما نشان دهد، بازار دبی بهترین مکان برای شماست. پیشنهاد ما به شما این است که حتماً از این بازار دیدن کنید و در این بازار گشتی بزنید.
بازار دیره یک بازار گرانقیمت است به نحوی که تجملات و طلافروشیهای آن شهرت جهانی دارد. به همین خاطر انتظار یک خرید ارزان قیمت را از بازار دیره نداشته باشید.
بهتر است که برای گشت زنی در بازار دیره عصر هنگام اقدام کنید، در سمت صبح اغلب مغازهها بسته هستند. همچنین گرمای روز شاید طاقت شما برای گشتن در بازار را بگیرد.
به همراه داشتن یک فرد محلی در زمان گشت زدن در Grand Souk Deira را نیز از یاد نبرید. برخی از محلی، راهنماهای تور و نیز برخی از گردشگرانی که به صورت دائمی به دبی سفر میکنند میتوانند راهنماهای خوبی برای شما باشند. برای خرید از بازار دیره عجله نکنید در این بازار شما میتوانید انتخابهای زیادی داشته باشید و به همین خاطر به شما پیشنهاد میکنم که در ابتدا گشتی در بازار بزنید و بعد اقدام به خرید کنید.
خوشبختانه در بازار دیره فروشندگان اغلب میتوانند زبان فارسی را درک کنند برای همین دست شما برای چانه زنی باز است و این را بدانید که قیمت پیشنهاد شده اول، قیمت قطعی نیست و میتوانید با فروشندگان بر سر قیمت پایین تر چانه زنی کنید.
بهتر است که در زمان حضور در Grand Souk Deira پول نقد همراه نداشته باشید و از کارهای اعتباری استفاده کنید. برای دریافت کارهای اعتباری میتوانید از بانکهای محلی استفاده کنید.
در زمانی که کالا و یا جواهرات گرانقیمتی را خریداری میکنید آن را به صورت امن حمل کنید. حتی در شهر امنی مانند دبی نیز ممکن است برای شما مشکلاتی ایجاد شود.
بازار دیره در ماه رمضان چهره عربی اسلامی زیبایی به خود میگیرد و پیشنهاد میکنم که اگر میتوانید برنامه سفر خودتان را به نحوی تنظیم کنید که در ماه رمضان به خصوص در روزهای نزدیک به عید فطر در این بازار حضور داشته باشید.