برج خور دبی یا دبی کریک یکی از پروژههای اخیر دبی است که توجه جهان را بار دیگر به سمت این شهر جلب میکند، چراکه طبق اخبار منتشر شده از خبرگزاریهای امارات ارتفاع این برج از برج خلیفه بیشتر خواهد بود و رکورد بلندترین سازه جهان را به نام خود ثبت خواهد کرد. اما اینبار در طراحی نمای برج از معماری اسلامی نیز بهره گرفته شده که همین موضوع برج دبی کریک را از سایر آسمانخراشها متمایز میکند.
ما در این مقاله همه چیز در مورد برج خور دبی یا دبی کریک را شرح میدهیم و معماری و مشخصات این برج را بررسی میکنیم. نتیجه انجام پروژههای این چنینی این است که اکنون دبی به عنوان یک قطب گردشگری در جهان شناخته میشود و سالیانه تعداد بیشماری توریست به این شهر سفر میکنند. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری درباره برج خور دبی یا دبی کریک داشته باشید و با این برج هیجانانگیز آشنا شوید با دبیبلیط همراه باشید.
معرفی برج خور دبی یا دبی کریک
برج خور دبی یا دبی کریک یک برج دیدبانی در حال ساخت است. این برج در خلیج خور دبی واقع شده و طبق اخبار منتشر شده از خبرگزاریهای امارات، ارتفاع آن از برج خلیفه بیشتر است. بنابراین با توجه به ارتفاع طراحی شده، برج خور دبی یا دبی کریک بلندترین برج دبی و همچنین بلندترین سازه جهان خواهد بود. بلندترین برج جدید دبی در شب یک «فانوس نور» از اوج خود منتشر میکند.
بر اساس بیانیه شرکت مهندسی Aurecon که با معمار اسپانیایی سانتیاگو کالاتراوا در حال کار است، آدریان جونز، مدیر پروژه Aurecon برای برج، گفت: «برج مهارت Aurecon را آزمایش میکند، زیرا ما نقش خود را در ایجاد نشانی از آنچه بشر میتواند بسازد بازی میکنیم.» این یک امتیاز مطلق است که سانتیاگو کالاتراوا و املاک Emaar برای کار روی این پروژه به من اعتماد کنند و ما یک تیم ستارهای را برای اجرای این ایده گرد هم آوردهایم. این طرح شامل یک شبکه متمایز از کابلهای فولادی است که به یک هسته بتن مسلح مرکزی که به آسمان میرسد متصل میشود.
محمد الاببر، رئیس املاک Emaar، پروژه جدید را به عنوان یک «بنای تاریخی زیبا» توصیف کرد که قرار است ارزش اموالی که توسط این شرکت در امتداد آن توسعه مییابد را افزایش دهد. برج باریک خواهد بود و تصویر یک مناره را تداعی میکند و با کابلهای محکم به زمین متصل میشود. در ۱۵ ژانویه ۲۰۱۷، یک مدل اصلاح شده از طرح اصلی در مرکز فروش مجتمع به نمایش گذاشته شد. ارتفاع عرشه مشاهده و تعداد طبقه افزایش یافت. در فوریه ۲۰۱۷، رندری از برج ظاهر شد که آن را به عنوان ساختمانی که توسط کابلها پشتیبانی میشود نشان میداد. همچنین در مقاله ای اعلام شد که نام برج کریک تاور خواهد بود.
طراحی برج خور دبی یا دبی کریک
به گفته شرکت Emaar همه چیز با طرح رقابتی بین المللی طراحی و با مشارکت معمارهای برتر جهان آغاز شد و در نهایت یک معمار سوییسی-اسپانیایی به نام سانتیاگو کالاتراوا به عنوان طراح برج خور دبی یا دبی کریک انتخاب شد. سانتیاگو برای طراحی برج خور دبی از معماری سنتی اسلامی بهره گرفته است و این برج را به یک دارت یا موشک بزرگ رو به آسمان طراحی کرده است.
تنه باریک برج، یادآور خطوط ظریف برگ های گل زنبق میباشد و در طبقه همکف آن یک پلازای بزرگ است که شامل فروشگاه های متنوع، موزه، امکانات آموزشی میباشد و هم چنین تعدادی دالان برای دسترسی عابران پیاده و ارتباط نزدیک با بندرگاه کریک دبی در نظر گرفته شده است.
سانتیاگو کالاتراوا در ارتباط با ساخت برج خور شهر دبی میگوید:
طراحی و خصوصیتهاي معماری این برج نیازمند رویکردهای ویژه مهندسی بود که در حال پیادهسازی میباشند. مطالعات گستردهای برای حاضرسازی این طرح عظیم انجام شده هست و آموزههایی که ما از تجربههای خود به دست آوردهایم نیز به دانش بشر میافزایند.
جالب است بدانید شیخ محمد بن راشد ال مکتوم، معاون رئیسجمهور امارات متحده عربی و نخستوزیر و حاکم دبی، زمانی که تمام طرحهای برج خور دبی یا دبی کریک جمع آوری شده بودند، طرح برنده را انتخاب کردند.
مشخصات برج خور دبی یا دبی کریک
برج کریک در حال حاضر در رقابت با برج جده صعودی عربی میباشد. هر دو این برج ها به دنبال به دست آوردن لقب بلند ترین برج جهان میباشد. در حال حاضر اطلاعات دقیقی از این موضوع در دسترس نیست. بعضی از معماران اعلام کرده اند که برج کریک ارتفاعی برابر با ۹۲۸ متر (۳٬۰۴۵ فوت) دارد و تنها ۱۰۰ متر از برج خلیفه با ارتفاع ۸۲۸ بلندتر میباشد. با این حساب برج خور دبی ۸۰ متر کوتاهتر از برج جده با ارتفاع ۱۰۰۸ میباشد. اما بعضی اعلام میکنند که برج کریک با ارتفاع ۱۳۴۵ حدود ۳۳۷ متر از برج جده بلندتر است.
در یک بیانیه از سوی Emaar ، برای اینکه برج کریک به نقطه عطفی خیرهکننده در روز و شب تبدیل شود، دارای نورپردازی گردان و روشنایی متحرک است. از تکنولوژیهای پیشرفته برای اینکه برج نوری مانند یک “فانوس نور” از نوک خود ساطع کند، توسط شرکت مهندسی “Aurecon” استفاده شده است. ایده ساخت این ساختمان در ذهن طراح بصورت «تداعی ویژگیهای یک غنچه گل که به نظر میرسد در بالای سازه شناور است» بوده است.
امکانات برج خور دبی یا دبی کریک
علاوه بر مشاهده چندین عرشه، قرار است بلندترین مسجد نیز در این برج ساخته شود که افراد در هنگام غروب آفتاب در ارتفاع ۱۰۰۰ متری می توانند به خواندن نماز مشغول شوند. Emaar به عنوان توسعهدهنده برج و منطقه اطراف اعلام کرده است که این منطقه دو برابر بزرگ تر از مرکز شهر دبی خواهد شد و شامل ۲ کیلومتر با منظره آبشار و ۶۷۹ میلیون متر مربع فضای مسکونی و ۸۵۱،۰۰۰ متر مربع فضای تجاری و ۲۲ هتل با ۴۴۰۰ اتاق و ۱۱.۱۶ میلیون متر مربع فروشگاه ساخته شود همچنین شامل بزرگترین مجتمع تجاری که ۳۰ درصد از دبی مال (بزرگترین مجتمع جهانی در حال حاضر جهان) بزرگتر میباشد نیز میشود.
این برج دارای یک هتل بوتیک خواهد بود. هتل بوتیک به هتلهایی میگویند که به خاطر خاص بودن سبک هنری و معماری خود بسیار مشهور هستند. آنها معمولاً کوچکتر از گرند هتلها بوده و لوکس بودن هدف اصلی آنها نیست، بلکه هدف جذب بازدید کننده است.
این برج دارای یک غنچه بیضی شکل در بالای خود خواهد بود که ده سکوی مشاهده از جمله یک “pinnacle room” را در خود جای خواهد داد. شرکت مهندسی Aurecon پس از توسعه برج کریک، نماهای ۳۶۰ درجهای از شهر را ارائه میدهند. ما انتظار داریم و که این نمای ۳۶۰ درجه از دبی کریک بسیار منحصر به فردتر از نمای ۳۶۰ درجهای است که برج خلیفه به ما میدهد. Aurecon در حال همکاری با کالاتراوا برای زنده کردن نمای همه عرشهها در لحظه است. دبی کریک دارای باغ عرشههای مخصوص تماشای “VIP” نیز هست که بهطور انحصاری فقط برای بازدیدکنندگان خاص در دسترس خواهد بود.
ساخت برج خور دبی یا دبی کریک
ساخت و ساز این ساختمان اکتبر ۲۰۱۶ توسط شرکت مهندسی Aurecon شروع شد. محمد بن راشد آل مکتوم نیز در مراسم مقدماتی برج شرکت کرد. هزینه اولیه ساخت برج خور دبی، ۳٫۶۷ میلیارد درهم (۱ میلیارد دلار) برآورد شد و انتظار میرفت این برج در کمترین زمان ممکن در سال ۲۰۲۱ تکمیل شود. اما این پیشبینی به وقوع نپیوست.
در اوت ۲۰۱۷، ویدئویی منتشر شد که در آن ساخت و ساز دبی کریک را نشان میدهد. در ماه مه ۲۰۱۸، شش سازه، شرکت تابعه بسیکس، پایههای برج را تکمیل کرد. اما ساخت قسمت اصلی برج پس از تکمیل پایهها آغاز نشد. از ژوئیه ۲۰۱۹، روند مناقصه برای اعطای قرارداد ساخت و ساز برای این پروژه همچنان ادامه داشت. در ۴ آوریل ۲۰۲۰، Emaar ساخت و ساز را بهدلیل همهگیری کووید بهطور موقت متوقف کرد. در آن زمان تقریبا دو سال بود که هیچ فعالیت ساختمانی در سایت برج خور دبی انجام نشده بود.
همه اشارهها و رندرهای این برج در مقطعی در ماه ژوئیه یا اوت ۲۰۲۰ از وبسایت پروژه حذف شد. از ۷ دسامبر ۲۰۲۰، تعلیق ساخت و ساز بهطور نامحدود اعلام شد تا زمانی که دولت اجازه دهد پس از کنترل کرونا کار از سر گرفته شود. سرانجام در سال ۲۰۲۳ اعلام شد که این آسمان خراش قرار است دوباره طراحی شود و ساخت و ساز تا سال ۲۰۲۵ ادامه خواهد یافت.
با عدم وجود هیچ سازه نمونه در جهان, شرکت Emaar رویکردهای کاملا متفاوتی را در ارتباط مهندسی باد و آزمایشهای لرزهای در پیش گرفته که گرچه به آخر رسیدهاند. تمام جنبههای این برج, از گزینه نوع مواد تا تکنولوژی مورد بهره گیری در تولید، بر مبنای بالاترین استانداردهای ایمنی در سطح جهان طراحی شدهاند.
فوندانسیون برج خور دبی یا دبی کریک
برای شروع ساخت این برج عظیم ۱۷۰ هزار متر مکعب خاک را برای فونداسیون یا شالوده ساختمان خارج کردهاند. همچنین اضافهبر ریختن ۲۱۱ هزار و ۲۰۰ تن بتن, بیش از ۱۴۵ شمع بتنی را نیز به منظور اطمینان از استقامت سازه، در گودی ۷۲ متری «۲۳۶ فوتی» آن قرار دادهاند تا کار این بخش از پروژه به آخر رسد. همچنین برای ساخت فونداسیون برج خور از ۱۴۰ بارت پیل استفاده شده است. علاوه بر این، بار آزمایشی که آنها روی پایه انجام دادند ۳۶۰۰۰ تن وزن داشت. این حداکثر وزنی بود که تا به امروز روی یک پیل انجام شده است. اگرچه هنوز زمان زیادی تا تکمیل شدن برج خور شهر دبی باقی باقیمانده، اما تا همین مرحله میلیونها ساعت زمان صرف شده است.
لوکیشن برج خور دبی یا دبی کریک
برج خور دبی در بندر کریک دبی واقع شده است. این ساختمان یک پروژه توسعهای ترکیبی است که قرار است به یک مقصد مسکونی، تجاری، خرده فروشی و سرگرمی نهایی در شهر تبدیل شود. همچنین کریک پارک دبی نیز در آنجا وجود دارد که میتوانید کارهای زیادی در آن انجام دهید و لذت ببرید. این برج تا فرودگاه بین المللی دبی تنها ۱۰ دقیقه فاصله خواهد داشت.
نطقه اشغال شده توسط برج کریک تقریباً دو برابر بزرگتر از دبی سیتی سنتر است، یعنی چیزی حدود ۶ کیلومتر مربع. برج خور دبی محل زندگی فلامینگوهای صورتی و بیش از ۶۰ گونه پرنده کمیاب است، زیرا منطقه پناهگاه حیات وحش رأس الخور را نیز احاطه خواهد کرد. علاوه بر این، برج به یک «منطقه خرده فروشی عظیم» با نام تجاری جدید دبی متصل خواهد شد.
معرفی منطقه خور دبی یا بندر کریک دبی
خور دبی یک پیش آمدگی رودخانهای شکل از خلیج فارس به داخل خاک دبی در امارات متحده است. این خور شهر دبی را به دو قسمت تقسیم میکند که یک قسمت را “بر” و قسمت دیگر را “دیره” می نامند. به این دلیل که خور دبی، عمق چندانی ندارد منطقه مناسبی برای ماهیگیری و پهلو گرفتن قایق ها می باشد. این نکته باعث شد تا از قرنها پیش سواحل خور دبی، محل مناسبی برای زندگی افراد باشد.
از آنجایی که شهر دبی و امارات متحده از چندین دهه پیش توسعه پیدا کردهاند، سواحل خور دبی هم پیشرفت کرده و به یکی از جاذبه های گردشگری دبی تبدیل شده است. همزمان با پیشرفت امارات، خور و ساختمانهای اطراف آن نیز توسعه پیدا کردند. در حال حاضر تنها بخشی کوچکی از سواحل اطراف خور دبی شامل بافت تاریخی است و بقیه ناحیههای ساحلی خور، پر از آسمان خراشها و ساختمانهای مدرن شدهاند. هتلها و مراکز تجاری بزرگ در این منطقه بسیار قرار دارد. برج خور دبی یا دبی کریک نیز در این منطقه در حال احداث است.
سخن پایانی
برج خور دبی یا دبی کریک به زودی به بلندترین سازه جهان تبدیل خواهد شد و بار دیگر توجه همه جهان را به شهر توریستی دبی معطوف خواهد ساخت.